Canon PowerShot SX30 IS

29.1. su Partibrejkersi u Močvari pa si mislim da bi bilo dobro imati novi fotić za snimanje videa. Prošlo je prilično vremena od kupnje zadnjeg aparata (Canon PowerShot S2) kojeg ionako slabo koristim jer je dojam da je zastario. Prima memoprijske kartice do max 2 GB, nema HD video. U proteklih 3-4 godine fotići su vjerojatno puno napredovali, kad su toliko napredovali na mobitelima. Tako imam bolju video rezoluciju na Samsung Galaxy S mobitelu nego na fotoaparatu, a i više mjesta za pohranu bez dokupljivanja memorije. Gledam malo što Canon, moj omiljeni proizvođač fotića, ima i odmah uočavam PowerShot SX30 IS i optički zoom 35X, navodno najjači uopće trenutno među digitalnim fotoaparatima. Zoom je doista impresivan u primjerima u recenzijama, no sve ostalo je solidan prosjek. 14 megapiksela čini sliku teškom, ali ne i boljom. Meni ne traba bolja rezolucija od kvalitetnih, pravih 5 megapiksela. To uvećavanje broja megapiksela je čisto fuliranje ionako, jer te slike izgledaju kao da su digitalno zumirane. Kvaliteta slika na SX30 doista nije spektakularna, mada je OK.

Najpovoljniju cijenu u nas ima avmax.hr je 3.306,86 kn, odnosno 3.480,90 na Amex 6 rata. Ostali nešto preko 4000 kn. Vani fotić košta manje od 500 dolara.

Recenzije: Photographyblog.com, DPReview.com, Canon.com, Amazon, DigitalCameraReview.com, video samples, Digital Camera Resource Page

Ponovo pogledao svoj Canon PowerShot S2 i što sam sve s njimnapravio i usporedio to sa SX30 primjerima i ustanovio da nemam neki bitan razlog za prijelaz. Zoom 12x nije tako loš, a za veća približavanja ionako trebaš stativ. Sve ostalo još uvijek zadovoljavajuće. Osim toga, ne treba mi novi tip baterija i novi punjač. I želim uvijek imati rezervne baterije kod sebe. Nadam se da će do ljeta, tj. početka sezone fotografiranja, napraviti nešto bolje i tek tada dolazi u obzir promjena. Osim toga, recesija je, koristi se ono što se ima.

Štos je doista, kad bolje pogledam, da nije stvar u fotiću nego u činjenici da nedovoljno koristiš ono što imaš. Naime, fotografije i video već duže vrijeme radim samo mobitelom, a fotić ne nosim sobom jer je dodatna prtljaga i gnjavaža. Na većinu koncerata ionako ne smiješ s njim. Računam što će mi fotić kad imam pristojnu kameru na mobu, a za većinu onoga što ću snimiti sasvim je svejedno da li ću imati PowerShot S2 ili SX30. Sigurno bih se igrao tjedan-dva sa zoomom na SX30, ali znam, onda bi me pustilo. Postoje i druge zanimjive stvari u životu.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: