EPH i Styria potpisali sporazum o prenošenju sadržaja

Gledam taj sporazum o prenošenju sadržaja i OK mi je to, treba poštivati izvor. Mi to uvijek radimo. Njušim da se sprema teren za napad na sve koji nepristojno prepisuju. Inače, Monitor je Jutarnjem 3. ili 4. referer odmah iza Googlea, Facebooka rekao mi je Petar Pavić. Samo linkovi koje Monitor ima na naslovnici prema Jutarnjem i Večernjem daju tim sajtovima 120.000 klikova mjesečno! Svakom! A plus toga dosta ih citiramo i linkamo, a svaka takva vijest donosi po koju tisuću dodatno. Kad bi naplaćivali samo dio najniže cijene koju Google inače naplaćuje po kliku, živjeli bismo solidno samo od ta dva izdavača.

Gledam točke:

5. Preneseni sadržaj smije integralno imati najviše 100 riječi.

To je prilično teksta. Monitor, koji ne kopira bukvalno, jer je to nepristojno, ima vijesti od 500 znakova. Znači mogli bismo i prepisivati.

7. Preneseni sadržaj smije se pojaviti na elektroničkim platformama prenositelja 60 minuta nakon prve objave na izvorniku.

Ha, ovo je malo čudno. Daje se prilično kratki rok originalu na čuvanje originala. Koliko god publike originalni izvor imao, tih sat vremena prednosti mu ništa ne znači. Oni koji imaju naviku ići na Jutarnji, a ne na Večernji, vidjet će vijest prvo na Jutarnjem. Ljude zanima vijest, ne toliko onaj koji ju je otkrio.

Baš me zanima vidjeti koliko će Jutarnji linkati na Večernji i obrnuto. To zahtjeva totalno okretanje svjetonazora. Hoće li oni jedni drugima dovoditi unique korisnike i moguće kvariti svoju poziciju na Gemiusu? S obzirom koje se sve gluposti znaju raditi  samo zbog Gemiusa, ovo mi je malo teško povjerovati. Rekao bih da se sporazum tiče drugih. Prepisivača. Ne linkate na nas, ne donosite nam unique usere, tužit ćemo vas. Nije fer da jedan Net.hr koji nema niti blizu redakciju kao ovo dvoje bude vodeći na Gemiusu. Ili će se doista međusobno polinkavati i zbrojiti unique usere i zajednički preskočiti one koji su trenutno ispred njih. No, ne vjerujem.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: